Vijf schrijftips van Renate Dorrestein

Een masterclass van Renate Dorrestein. Je zult er maar bij mogen zijn. Dat geluk had ik. Samen met vijftien schrijfdocenten luisterden we vol aandacht naar de auteur die bijna dertig (!) succesvolle romans op haar naam heeft staan.

Ze is misschien wat bot, vertelt ze aan het begin van haar masterclass. ‘Ik zeg te vaak dat je iets moet doen, of dat iets absoluut verboden is. Doe er dan maar mee wat je goeddunkt.’ Die geboden en verboden vallen in de praktijk reuze mee. Renate vertelt twee-en-een-half uur lang over schrijven en de bagage die je als docent mee kunt geven aan beginnende schrijvers. Hieronder vijf schrijftips die Renate meegaf:

1. Literatuur lezen en begrijpen is must
Volgens Renate is het essentieel dat schrijvers literatuur lezen, want ‘mensen gaan vanzelf beter schrijven als ze meer begrijpen van de werking van literatuur’.

2. Weg met het schema!
Veel schrijvers maken vooraf een uitgebreid raamwerk, inclusief personagebeschrijvingen, hoofdstukindeling en plot. Renate niet: ‘Ik voel me een wandelaar die zonder plattegrond op pad gaat.’ Volgens haar zijn degenen die geen schema maken het gelukkigst omdat ze nieuwsgierig zijn én blijven naar de afloop.

3. Minstens 20x redigeren
Je eigen teksten eindeloos redigeren, daar word je volgens Renate een goede schrijver van. Niet één of twee keer je teksten opnieuw lezen, schrappen, schaven en misschien wel opnieuw schrijven. Nee, wel twintig keer.

4. Strevende personages
Een term die Thomas Roosenboom ooit bedacht. Het gaat erom dat je personages hebt die iets willen. Die conflicten en botsingen veroorzaken en die het perspectief bepalen.

5. Moeras van het midden
Misschien wel de allerbelangrijkste tip: blijf weg uit het midden.  Zorg als schrijver dat je spanning opbouwt en toewerkt naar het plot en dat je deze daarna zo afwikkelt dat de lezer snakt naar het einde. Het middenstuk is vaak overbodig gebabbel, een moerassig gebied van herhaling en verveling.

Na deze -en nog veel meer-  schrijftips gingen we zelf aan de slag. Met effectieve schrijfoefeningen die we ongetwijfeld in een van onze cursussen met onze deelnemers zullen delen.