Schrijven in het land van Dante

huis

Schrijfvakantie Italië – 27 mei tot 2 juni 2018

Schrijven omringd door de natuur, met uitzicht op het middeleeuwse stadje Orvieto, bij het zwembad of in een van de Etruskische grotten. Het kan allemaal in al settimo cielo, ‘in de zevende hemel’, een betoverende, idyllische plek in het zuiden van Umbrië.

zwembad3   tafelbuiten

Laat je met creatieve schrijfopdrachten inspireren door de natuur met haar geluiden (vogels, kikkers, fluitende padden, stekelvarkens, wilde zwijnen, dassen, eekhoorns en nog veel meer), de geuren, de smaken, de zon, een duik in de ecologische zwemvijver, de schitterende vergezichten.

Je gaat aan de slag met verschillende genres; poëzie, korte verhalen, scenes en meer. Uiteraard is er tijd voor individuele coachingsgesprekken. Schrijfervaring is niet nodig. Schrijf-zin wel!

waterkannen   beeld in tuin

Programma
Na het ontbijt is er dagelijks tot een uur of één een schrijfworkshop. Je krijgt allerlei mogelijkheden aangereikt om informatie te verzamelen, tools om tot schrijven te komen én tijd om aan teksten te werken. Daarna is er een gezamenlijke lunch en ben je vrij om te doen wat je wilt. Aan het einde van de middag komen we weer bij elkaar om de gemaakte teksten te bespreken. We hebben de tijd tot het gezamenlijke diner, waar je aangenaam verrast zult worden met hemelse gerechten en verrukkelijke lokale wijnen.

Je wordt verwacht  in de namiddag van zondag 27 mei. Dan maken we kennis met elkaar, met de plek, jouw onderkomen e.d. ‘s Avonds wordt je een welkomstdiner  ‘a l’italiana’ aangeboden.

Maandagochtend gaan we aan de slag met pen en papier.

Vrijdag 1 juni is de laatste workshop. We sluiten ’s avonds af met een gezamenlijke maaltijd en een voordracht van de mooiste, de meest ontroerende en meest hilarische teksten. Op zaterdag vertrekken de deelnemers, tenzij men heeft bijgeboekt natuurlijk.

beeld in tuin2 beeld in tuin1

Uitstapjes en andere activiteiten
We plannen deze week ook een excursie. Dit kan Orvieto zijn, maar ook een andere inspirerende plek.

Verder staat het iedereen vrij om de omgeving te verkennen. Mogelijkheden genoeg; museumbezoek, bezichtig oude grotten, treedt in het voetspoor van de Etrusken of trek de wandelschoenen aan. Edith en Willem kennen het gebied op hun duimpje, weten er heel veel over te vertellen en wijzen je graag de weg.
Deelnemers kunnen ’s middags ook andere aan creatieve activiteiten snuffelen. Afhankelijk van de groep verzorgen we workshops vilten, handletteren, schilderen en art journaling. Voor sommige activiteiten in het extra aanbod moeten we enige kosten in rekening brengen, die we zo laag mogelijk proberen te houden.

kerk       nonnen

Pasta-mamma’s van Ficulle
In Umbrië, het groene hart van Italië staat slow food staat hoog aangeschreven. En dus mag een workshop pasta maken van de pasta-mamma’s van Ficulle niet ontbreken. Moeder en schoondochter wijden je in in hun keukengeheimen en leren je de fijne kneepjes van het vak. Als dat geen mooie tekst oplevert!

Professionele begeleiding en coaching
Trea Scholten van Tools voor taal en Lef met letters is je docent en schrijfcoach. Trea is tekstschrijver, verhalenmaker en geeft al jaren schrijflessen. Schrijfplezier staat bij haar altijd voorop.

Petra van den Kieboom verzorgt, soms samen met Edith en eventueel lokale mensen, de andere creatieve workshops. Petra is een creatieve duizendpoot en leert je samen met Edith met veel enthousiasme de beginselen van het vilten.

ape1

Als je keramiek wil beschilderen of raku stoken, willen we dat graag bij de boeking weten. Omdat de stookkosten hoog zijn deze activiteiten alleen ‘en groupe’ mogelijk.

Tip: combineer je schrijfweek met een korte vakantie. Of blijf gewoon nog een paar dagen extra in de zevende hemel, omdat het daar zo fijn is.

Als je van steden houdt na zo’n week in de natuur, zou je kunnen denken aan Rome , Florence, Siena, Perugia, Assisi. Umbria, maar ook Toscana en Lszio, zijn volgestrooid met pareltjes van onbekende stadjes en dorpjes, allemaal goed bereikbaar vanuit alsettimocielo.

Houd je van kunst, dan zijn er allerlei interessante bezienswaardigheden die je in het vervolg van jouw vakantie zou kunnen bezoeken. We kunnen je tal van tips geven. Om je reeds nu te verleiden noemen we hier alleen de Giardino di Daniel Spoerri in Seggiano of de Giardino dei Tarocchi in Capalbio  (beide in Toscane ). Zowel Toscane en Lazio liggen om de hoek en zijn goed bereikbaar vanuit alsettimocielo.

Overigens is midden-Italia ook beroemd vanwege het nog ambachtelijk geproduceerde (schrijf)papier.

De reis
Meer informatie over hoe je in de zevende hemel komt, vind je hier.

De kosten
Voor deze schrijfvakantie betaal je € 895,–. Dit is op basis van een tweepersoonskamer in een van de appartementen. Dit bedrag is inclusief materiaalkosten voor de schrijfcursus, verblijf, alle ontbijten, lunches, welkomstmaaltijd, afscheidsmaaltijd en drie avondmaaltijden in de loop van de week. Verder is (bescheiden) wijngebruik bij de lunch en avondmaaltijd inbegrepen.

Mocht je – al dan niet na de vlucht – met de trein komen, dan is ook de transfer vanaf het station in Orvieto in de prijs inbegrepen.

Niet inbegrepen zijn de reiskosten, entreegelden voor excursies, kosten gemaakt in restaurants en mogelijk kosten voor deelname aan activiteiten in het extra aanbod.

Inschrijven
Wil je jezelf van een plekje verzekeren, dan kun je je nu al inschrijven. Onze kamer is al geboekt en bij vier deelnemers laten we het doorgaan. Hier kun je alles lezen over hoe te boeken. Let op; het kan interessant zijn om met zijn tweeën of zelf met zijn vieren te komen. Vroegboekkorting is er ook.

Interesse?
Stuur een mail naar info@toolsvoortaal.nl. Dan nemen we contact met je op om je alles over deze fantastische schrijfweek te vertellen.