Schrijfwedstrijdje

nieuwsjaarswens 2018

Gisteren was onze eerste werkdag van 2018. We waren in Den Bosch. In de Verkadefabriek. Toffe werkplek! We stuurden kaartjes naar een aantal relaties. Met de boodschap om samen succes te zaaien. Om taal te laten groeien.

We verstuurden ook onze eerste nieuwsbrief van 2018. Natuurlijk met de beste wensen enzo. En natuurlijk maakten we ook reclame voor alle leuke schrijfactiviteiten die we organiseren. Maar, we hadden ook een verrassing in petto. We stuurden  drie zinnenprikkelende schrijfopdrachten mee. Om het nieuwe jaar weer schrijvend te starten. Om weer een beetje op schrijfgang te komen.

En toen bedachten we dat het eigenlijk wel leuk is om een mini-schrijfwedstrijd te houden. Over goede schrijfvoornemens. Doe je mee?

Dit is de opdracht
Wat is jouw schrijfvoornemen voor 2018? Wat wordt jouw schrijfsucces of wat is jouw grootse schrijfwens? Omschrijf deze op een originele manier in maximaal 100 woorden en mail deze voor 20 januari a.s. naar info@toolsvoortaal.nl o.v.v. Mijn schrijfvoornemen. De drie origineelste inzendingen sturen we een passend prijsje toe waarmee jij jouw schrijven in 2018 laat groeien.

ja, als je geen nieuwsbrief ontvangt en toch nieuwsgierig bent naar de zinnenprikkelende schrijfopdrachten? Je vindt ze hieronder. Veel schrijfplezier!

Zinnetjeprik
Pak een willekeurig boek uit de kast, sla een willekeurige bladzijde open, prik een willekeurige zin. Schrijf nu drie alinea’s met de geprikte zin als startzin. Schrijf in de tegenwoordige tijd.

Extra: prik ook een willekeurige slotzin uit een ander boek. Eindig je derde alinea met deze zin.

Scèneschrijven
Prik een willekeurige zin uit een poëziebundel. Doe datzelfde met een zin uit een reclamefolder, kookboek of stripalbum. Verwerk beide zinnen in een scène van een verhaal.

Wie is dit
Prik uit een oud telefoonboek, tijdschrift, krant of van internet zomaar een naam (voor- en achternaam). Bedenk bij deze naam een personage. Kies uit: moordenaar, toiletjuffrouw, makelaar, biologische boer(in), dragqueen, pizzakoerier (of een combi – een boer(in) kan ook een moordenaar zijn). Beschrijf nu twee alinea’s of scènes. In de eerste alinea beschrijf je de ochtendmijmeringen van deze persoon als hij/zij net wakker is. In de tweede alinea beschrijf je een terugblik van deze persoon op de afgelopen dag.