Schrijfopdracht: Alles wordt beter

Techniek. Superhandig. Overal en altijd. Neem keukenapparaten, laptops, navigatiesystemen, elektriciteit en weet ik al wat meer. We zijn er blij mee, totdat het misgaat. Dat begint de irritatie. Denk aan een printer die vastloopt, een auto die niet meer start of een zelfbouwpakketkast van de meubelgigant. In vijftig columns schrijft Marcel Möring over zijn ervaringen met techniek. Humoristisch, hilarisch en met een beetje zelfspot.

In de columns verbaast Möring zich over veel. Over waarom een powerpoint eigenlijk power point heet. Want, wanneer komt de power en over welke punt gaat het eigenlijk? Waarom kun je reclame op YouTube niet eenvoudig wegklikken? De techniek kan er op zijn minst voor zorgen dat je reclame te zien krijgt die voor jou interessant is, toch?

Möring is ook innovatief. Af en toe vertelt hij over zijn eigen uitvindingen. Het blijft vooral bij uitgewerkte ideeën. Ze zijn niet allen even praktisch, maar bezorgen je in ieder geval een glimlach. Zoals de zoenmachine die in te zetten is in zogenaamde brandhaarden. Of het lichaam 2.0 dat ervoor zorgt dat je als man de eerste lentedag zonder jas naar buiten kunt en wel al je spullen bij je kunt houden. Want waar laat je je mobiel, sleutels, pasjes en – als je goed opgevoed bent – je zakdoek als je geen winterzakjassen meer tot je beschikking hebt?

Marcel Möring – Alles wordt beter
ISBN 9789085713104

En dan nu de schrijfopdracht:

Maak een lijst van technische snufjes die je de hele dag gebruikt. Het mag van alles zijn; van een elektrische schroevendraaier tot een aansteker. En van een elektrisch deken tot een slimme app.

Maak nu een lijst van dingen die er in jouw jeugd nog niet waren.

Zet random een verbindingsstreepje tussen een woord uit de eerste lijst en een woord uit de tweede lijst.

Kijk welke combinatie het meest verrassend is.

Schrijf nu een korte tekst van maximaal een A4-tje waarin je allebei de technieken aan bod laat komen. Dat kan in een vergelijking, of in een nieuwe techniekvorm. Verzin het maar.

Agenda