Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet

Op zaterdag 4 mei vindt in Utrecht het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet Utrecht plaats. In en rond het centrum, Utrecht-Oost en Hoograven komen vertellers, bewoners, nazaten en andere belangstellenden samen in huizen waar joodse plaatsgenoten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog woonden en werkten. Ook verzetsverhalen komen aan bod. We waren al een aantal jaren als vrijwilliger bij dit bijzondere project betrokken. Toen we begin dit jaar gevraagd werden om de organisatie van dit project op ons te nemen, zeiden we direct: Ja! We organiseren Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet Utrecht met ondersteuning van het Joods Cultureel Kwartier.

Om te herinneren en te herdenken
Niet zelden is een joods verhaal óók een verzetsverhaal en andersom. Er waren joden betrokken bij het verzet. Onderduik werd vaak mogelijk gemaakt door betrokkenheid van verzetsmensen. Op 4 mei zijn er negen locaties waar joden herdacht worden.Voorbeelden uit het programma van dit jaar

  • In het monumentale Broodhuis aan de Springweg, de voormalige synagoge, vertellen twee historici het verhaal van de bevlogen oppervoorzanger van de Joodse Gemeente Joseph Wijnberg (1915-1944).
  • In het pand aan de Van Limburg Stirumstraat 19 zat de vervalsingscentrale van Rut Matthijsen, mede-oprichter van de verzetsgroep het Utrechts Kindercomité. Hier werd de kiem gelegd voor uitgeverij de Bezige Bij. Dochter en kleinzoon van Matthijsen vertellen zijn verhaal.
  • Examenleerlingen Nina en Sarah deden voor hun profielwerkstuk onderzoek naar het leven van fotograaf Eduard Sanders (1886-1942) die in de oorlog op Westerstraat 15 woonde. Sanderskenner Jan Spoolder vult hun verhaal aan. Dit verhaal wordt verteld op Catharijnesingel 40. De locatie biedt uitzicht over de vroegere Westerstraat.

De bijeenkomsten duren maximaal een uur en zijn gratis toegankelijk.
Kijk voor het volledige programma op https://www.openjoodsehuizen.nl/nl/page/4428/utrecht

Agenda