Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet Utrecht

Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet is een jaarlijks terugkerend programma van sprekende herdenkingen. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar Joden of verzetslieden woonden en werkten voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Op zondag 1 mei waren er in Utrecht 8 herdenkingen op 7 locaties.

Bewoonster Corrie Huiding vertelde in haar eigen huis over de arts Bram Querido. Zijn beide ouders zijn vermoord in Auschwitz en een zus in Sobibor. Paul Smid vertelde het verhaal van zijn oom Wolfgang Wisch, die als kind in het Centraal Israëlitisch Weeshuis woonde en als een van de zeer weinige bewoners de oorlog overleefde.

Els Boon en Han Lettinck, historici en joods Utrecht-kenners vertelde over Sonja Witstein. Zij overleefde Auschwitz en werd o.a. lerares Nederlands. Han heeft les van haar gehad.

Voormalig directeur Harm Scheltens van de Pastoefabriek vertelde het verhaal van Frits Loeb en zijn werknemers. Loeb was directeur van UMS, later de Pastoefabriek.

Aan de Burgemeester Reigerstraat werd het verhaal van Selma van de Perre verteld. Selma was 17 jaar, joods én verzetsheldin. Ze overleefde Ravensbrück.

Kleindochters Lida en Ineke Heukels vertelden in bibliotheek Neude het verhaal van hun grootvader Wolter Heukels, voormalig directeur van de PTT. Hij zat in het verzet en werd gefusilleerd.

Christa van Hees vertelde in de Gertrudisschool het verhaal van kapelaan Theo Egberts die er samen met twee mede-kapelaans in slaagde ruim driehonderd kinderen in Twente onder te brengen.

Eveline Ribbens vertelde het verhaal van Kurt, Liselotte en hun dochtertje Toni. Alle drie vermoord in Auschwitz.

Het was een waardevolle dag waar veel herinneringen gedeeld werden. We vinden het elke keer weer een eer om dit te mogen organiseren en bedanken alle vrijwilligers en bezoekers!

Meer weten: kijk op www.openjoodsehuizen.nl

 

 

Agenda