Leestip: Big Magic

Gilbert schrijft met een aanstekelijke zelfspot, humor is haar niet vreemd en ze is lekker pragmatisch. En heel spiritueel. Ze gaat er namelijk vanuit dat ideeën door de wereld gaan, op zoek naar de persoon die daarmee verder wil. Ga je er niet serieus genoeg mee om? Jammer en boot gemist, het idee zoekt gewoon een ander persoon.

Geen idee of dit ook echt zo is. Het is een mooie gedachte. Het pleidooi om creatief te zijn, is een zet in de goede richting voor iedereen die creatief wil leven.

Zes tips:

Begin
Heb de moed om naar buiten te treden met de schatten die binnen in jou verborgen liggen. Twijfel niet, maar begin. Maakt niet uit of het schrijven, schilderen, knutselen, breien of wat dan ook is. Doe wat je eigenlijk altijd al wil doen.

Goed is genoeg
Af is beter dan goed. Het werk dat je maakt hoeft niet perfect te zijn. Veel belangrijker is dat jij het gemaakt hebt. En dat je het afmaakt. Goed is goed genoeg. Voor dit moment. Perfectionisme zorgt er maar al te vaak voor dat je nooit iets afmaakt of dat je niet verder komt.

Proces
Ga niet voor het succes. Ga voor het proces.

Accepteer
Natuurlijk is er angst. Accepteer die. Ga ermee in gesprek. Gilbert personifieert angst en nieuwsgierigheid. Beetje gek, maar ik snap het wel. Respecteer de angst, het mag er zijn. Zorg dat nieuwsgierigheid overwint. Laat angst geen beslissingen nemen. Jij blijft aan het roer en bepaalt de richting.

Discipline
Hard werken biedt geen garantie. Toegewijde discipline is de beste aanpak. Volharding en geduld ook.

Geen schaamte
Schudt mislukking en schaamte van je af. Haak mislukking en schaamte in stukjes en gebruik het als aas voor volgende projecten. Kom je er niet uit? Ga iets heel anders doen. Verzet je zinnen. Je zult zien dat de oplossingen zich –vroeg of laat- bijna vanzelf aandienen.

(Big Magic – Elizabeth Gilbert – 9789023496939)

Agenda